Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Falu és kultúra Dorf und Kultur

2010.07.13

2005-ben összeültünk mûvészbarátokkal nálam, Márokföldön. Két szobrász, két festô. Borkóstolás közben döntöttük, hogy társágot alapítunk. Aztán a "94" re is rájöttünk. Véletlen, de végül mindenkinek tetszett. A cél: közös kiállításokra indulni és vidéken, ahol élünk, valamit kulturával szervezni. - Már 2006-ban hétszer hívtak meg bennünket. Végig Dunántúlon.- Valahogyan rájöttünk a Happening-Fesztivál témára is. Itt a faluban épült pár évve egy érdekes, de keveset használt falúház . Mögötte facsoportok szép ligeten. Alkalmas hely. Hát kérdezzük meg a polgármestert, hogy mit szól az öttlethez. Így lett. 2007, július elsö szombaton rendeztük az elsö, csak a "94" tagokbol összeállított tárlattot. Már akkor is kis program zajlott és másnap, vasárnap még mindig jöttek érdekelt emberek. Aztán 2008-ban vasárnap délutánig volt már program. Zene,tánc, sárkányrepülés és hagyomány, gyerekeknek bábszínház. Vigyáztunk, hogy ne bucsú legyen az egész.

Idén ismét, 4. alkalommal zajlott július 3. és 4. a Nemzetközi Képzömûvészeti Fesztivál Márokföldön. 14 képzômûvész, 3 festö, 2 foto, 9 szobrász mutatta munkáját. Olasz, Német, Szlovén, Osztrák és természetessen Magyar. Amellett kulturális program, több fajta zene  és hagyomány szórakoztatta a nézôt. A falu épp az Örség kapuján épült és már 700 éves. Aránylag jó a gazdasági helyzete és a lakósság, Magyar Kálmán polgármester és képviselôi támogatják ezt az eseményt.    És élvezik mint a díszvendégek és a nagy létszámu látogatók.

Az egész ugy kezdett, hogy ide költöztünk és rátaláltunk egy pár, a közelben lakó és dolgozó mûvészkolégákra. Összebarátkoztunk, pld. Balogh István Péterrel és párjával, Béres Jánossal. Alapítottuk a "94" nevü Képzômûvészeti Társaságot és egy dolog adta a másikat, egy lépés a másikat és így jött létre ez a fesztivál. Sajnos a médiák nem igen foglalkoznak velünk, ha meg is hívjuk a szerkesztôket, pedig ismert és díjas magyar és külföldi mûvészeket hívunk, és szerettel jönnek is. A Bécsi  képzômûvészeti Akadémia alelnöke már tavaly vendégünk volt, s azt állította, hogy  Magyarország legnagyobb  és egyedül álló szabadtéri kiállítása.

 

A mappában található képek előnézete Regebbi munkák

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Budapest/Velemér

(Bakay Anita, 2012.06.20 16:37)

Kedves Ulrik! Mint régi, hűséges látogató, érdeklődnék, hogy idén mikor lesz a Művészeti Fesztivál?
Köszönöm
Bakay Anita

Re: Budapest/Velemér

(Leclerc Szelényi Ulrik, 2012.06.21 12:46)

Kedves Anita, a 6.Márokföldi Fesztivál július 07.-08. 14.00 kor zajlik
Szeretettel várunk. Jelentkezel nálam

Üdv. Ulrik